Khasiat Minyak Zaitun

Shares

Khasiat Minyak Zaitun

Alhamdulillah.

Ahad lepas seharian Kak Yan dlm program “quranic food”. Macam-macam info Kak Yan dapat.  Selain belajar tentang quranic food, program tu jugak menonjolkan Rasulullah sebagai “pakar nutrisi agong”.

Rasulullah sebagai “pakar nutrisi agong”.

Antara makanan dalam al quran yang dibincangkan ialah minyak zaitun, delima, buah teen, kurma dan madu. Setiap makanan tersebut mempunyai khasiat tertentu untuk keperluan badan kita.

Perkongsian paling best study tentang khasiat dan kehebatan minyak zaitun. Rupanya kat oversea mat2 salleh ni dah start beramal dgn minyk zaitun secara konsisten. Diorg pulak rasa pelik kenapa  orang islam belum ramai yg betul2 maintain guna minyak zaitun.

Kali ni, Kak Yan nak share tentang khasiat minyak zaitun. Subhanallah memang amazing khasiat minyak zaitun.

“Makanlah minyak zaitun, dan berminyaklah dengannya kerana ia keluar dari pohon yang diberkati” (Riwayat Tarmizi)

Personally Kak Yan amal minyak zaitun OLIVIE PLUS 30x keluaran Olive House. Minyak zaitun ni paling sedap pernah Kak Yan consume. Selain rasanya yang sedap, khasiat Olivie Plus 30x bersamaan dengan 30 kali ganda pati minyak zaitun biasa.

 Khasiat Minyak Zaitun

Khasiat minyak zaitun memang terlalu banyak.  Antara khasiat minyak zaitun :

  • kecantikan
  • “fat burner”
  • immune booster
  • melambatkan proses penuaan
  • membantu pulihkan sel kanser
  • anti keradangan
  • melambatkan proses penuaan
  • merawat eczema
  • merawat sistem peredaran darah
  • anti mikrobial
  • membantu fungsi otak

Khasiat Minyak Zaitun Untuk Kecantikan

Secara semulajadinya, minyak zaitun mengandungi “anti-aging antioxcidants” dan “hydrating squalene” yang menyebabkannya sangat superb untuk kecantikan kulit, rambut dan kuku.

Khasiat Minyak Zaitun “Fat Burner”

  • Minyak zaitun adalah “fat burner” atau pembakar lemak yang sangat hebat.
  • Minyak Zaitun mengandungi 77% “mono-saturated fat” yang membantu mengurangkan kolestrol jahat dalam darah.
  • Membantu mengurangkan rasa lapar dan mengurangkan pengambilan kalori yang berlebihan.
  • Aroma dalam minyak zaitun membangkitkan “satiety hormone – serotonin” dalam darah yang menyebabkan kita berasa kenyang.
  • Ia juga membantu mengurangkan kadar karbohidrat dalam darah.
  • Memudahkan proses pencernaan.
  • Ia juga menyerap lemak dalam darah.
  • Oleic Acid dalam minyak zaitun membantu badan menjana “oleoylethanolamide” yang mengurangkan berat badan dan mengawal selera makan.

Khasiat Minyak Zaitun Sebagai Immune Booster

  • Minyak zaitun mempunyai omega fatty acids, vitamin B, C dan D untuk membantu meningkatkan immunity.
  • Ia juga meningkatkan kadar metabolisme badan
  • Meningkatkan oksidasi lemak yang tidak sihat.

Minyak zaitun seperti Olivie Plus 30x yang mempunyai 30x ganda khasiat berbanding minyak zaitun biasa, mampu membakar lemak dengan lebih cepat dan megurangkan kolestrol jahat dengan lebih cepat.

Kenapa Kita Perlu Beramal Dengan Minyak Zaitun Setiap Hari?

Khasiat minyak zaitun yang terlalu banyak pada tindak balas tubuh menyebabkan ia perlu diamal setiap hari.

Setiap hari badan kita terdedah dengan pelbagai free radical dan berlaku proses oksidasi pada badan. Oleh itu kandungan hydroxytyrosol yg hanya ada dalam minyak zaitun menjadi sumber antioksida yang hebat kepada badan kita, sebagai perisai dan merawat dari pelbagai penyakit.

Boleh Ke Memasak Dengan Minyak Zaitun?

Minyak zaitun memang tak de kolestrol. Tapi bila dipanaskan dalam suhu lebih 150c, minyak zaitun akan transform menjadi transfat – lemak tepu yang tak elok untuk badan.

Paling selamat jangan masak dengan minyak zaitun, kecuali kita boleh sedia termometer bagi sukat suhu ketika memasak 😁.

Banyak lagi sebenarnya info tak terjangkau dek akal. Subhanallah sangat banyak manfaat minyak zaitun. Kalau tak hebat, tak kan Allah mention banyak kali dlm Al Quran kan😉

“Demi Buah Teen dan Zaitun” At-Tin ayat 1

Insya Allah nanti Kak Yan share lagi berkenaan minyak zaitun ok.

Cara Beramal Dengan Minyak Zaitun

Mudah sahaja nak beramal dengan minyak zaitun ni. Hanya perlu sediakan sudu dan air sahaja.

Cara makan?

2 sudu besar setiap hari.
1 sudu selepas bangun tidur
1 sudu sebelum tidur.

Bersama martabatkan Rasulullah sbagai pakar nutrisi agong

Sekiranya ada masalah atau pertanyaan boleh komen di bawah atau pm Kak Yan.

Selamat mencuba.

About the Author Kak Yan

Work at home mom. Passion in parenting, Quranic food, breastfeeding, online business and community work. Malaysian Breastfeeding Peer Counselor

follow me on:

Leave a Comment:

1 comment
noradilah says July 14, 2019

Assalamualaikum puan,sy ada beli minyak zaitun dulu dan skrg dah expired..boleh makan lagi ke?syg nak buang..banyak lagi tu..

Reply
Add Your Reply