Susu Tiruan VS Susu Organik

Shares

Susu Tiruan??

Sedih hati kak yan bila ada sahabat fwd isu susu Enfalac A tiruan.

Susu anak pun nak ditiruankan.. macam2 manusia skrg ni.

Memang gerammmmmm sangat2. Macam2 isu sekarang ni tentang barang-barang tiruan.. makanan tiruan pun ada.

Paling Kak Yan sedih bila timbul isu susu tiruan. Mana taknya, anak kecil yang jadi mangsa. Sampai hati kan… duit punya pasal.

Bila terbaca je isu ni, apa yang terlintas di kepala terus “susu ibu”. Ya bukan semua ibu mampu nak provide susu ibu sepenuhnya, lebih2 lagi yang berkerjaya. Terpaksa pilih mcm2 susu kat luar sana yg kdg2 ntah apa2.

Masa awal2 jadi Lactation Peer Counselor, memang kak Yan rasa susah nak terima bila ada ibu yang pilih susu formula. Tapi, lama2 bila menyelami satu2 cabaran n dugaan mommy kat luar sana kak Yan makin faham dan sangat2 simpati.

Susu formula memang sepatutnya tidak ada dalam list.. kerana nama pun susu formula “khasiat2 nya sudah diformulasikan”.

Yang terbaik sememangnya susu ibu. kemudian susu ibu susuan. Selepas usaha sungguh2 dan tak de dah cara lain bole pikir barulah cari susu alternatif tapi tetap bukan susu formula.

Ingat!!! Usaha sungguh2 dulu untuk capai 2 tahun dengan susu ibu. Jika ada masalah cari orang yang dah berjaya n dapatkan tips yang betul. .

Antara susu yang kak Yan berani cadangkan adalah susu kambing organik. Dua brand yang kak Yan suggest ialah, Mikkae Goat dan Salic Goat. Kenapa???.. kerana kak Yan kenal pengeluar susu ni.

 

 

About the Author Kak Yan

Work at home mom. Passion in parenting, Quranic food, breastfeeding, online business and community work. Malaysian Breastfeeding Peer Counselor

follow me on:

Leave a Comment: