Category Archives for Info Sihat

Cara Mengenal Madu Asli

Shares

Salam semua. Penting ke kenal madu asli??? Hari ini kak yan nak share tentang cara mengenal madu asli. Tak semua madu di pasaran itu asli. Melihat pada satu dokumentari dalam Majalah 3, memang mengerikan hasil kajian mereka, hampir 80% madu di pasaran adalah madu tiruan atau madu asli yang dicampurkan dengan bahan-bahan lain termasuk gula […]

Continue reading

Kepentingan Suplemen

Shares

Penting ke suplemen?? Pada Kak Yan sangat penting. Sebab dalam dunia harini, kita tak mampu untuk sentiasa mendapatkan nutrisi yang cukup hanya dari makanan. Kak Yan tertarik dengan perkongsian Dr Zubaidi. Kekurangan vitamin boleh menyebabkan pelbagai penyakit kronik. Berikut kak yan sertakan perkongsian dari Dr Zubaidi. PENGAMALAN SUPLEMEN PERLU JIKA TIDAK MAKAN MAKANAN YG SEIMBANG5 […]

Continue reading

Susahnya Menulis

Shares

Ya Allah, bersawang sudah blog azyanmasiron.com ni. .. kalau cek recent posts kat blog, last Kak Yan menulis : march 2018..mak ai teruk betul..adus nak berguling-guling rasa. Kak Yan ni memang agak sukar untuk menulis..tangan tu macam kaku je.. Tapi kalau bab bercakap, insya Allah memang masa jadi lecturer dulu pun tak perasan kalau kelas […]

Continue reading

Ubat Homeopathy Ada Kesan Sampingan??

Shares

Tiba lalu kat fb tentang isu ni harini. Kak Yan adalah pengamal homeopthy sejak tahun 2014 lagi (lebih kurang lar). Itupun sejak anak kak Yan yang no 2 seolah2 sudah resistant “kebal” dengan ubat hospital. Kalau demam tinggi, masuk sub voren tak turun-turun suhu. Piriton, antibiotik dah macam rutin setiap bulan sebab selain selsema, eczema, […]

Continue reading

Khasiat Minyak Zaitun : Dr Norman Norawi

Shares

Supplement harian???..  Ramai orang tercari-cari apa makanan tambahan nak pilih untuk seisi family. Pada kak Yan, jawapan nya sangat mudah. Pilih minyak zaitun. Khasiatnya terlalu tinggi, tersangat-sangat banyak. Bukan sekadar sebagai membantu tingkatkan imunisasi dalam badan, tapi juga sebagai perlindung dari penyakit-penyakit kronik, insya ALLAH. Banyak produk berasaskan minyak zaitun di pasaran dan Kak Yan […]

Continue reading

Susu Kambing Organik

Shares

  Trend harini rata-rata orang mencari susu kambing. Terdapat macam-macam brand susu kambing dalam pasaran negara kita. Pada Kak Yan, yang terbaik pilih yang organik dan pure tanpa sebarang campuran makhluk asing..ahaks. Harini kak Yan nak share tentang “kenapa kita perlu pilih susu kambing?” Info di bawah Kak Yan dapat dari perkongsian Ibu Yani. Kenapa Susu […]

Continue reading

Cara Makan Minyak Zaitun

Shares

Susah lar .. rasa melekat sampai ke tekak.. pahit sangat..sampai ke petang rasa pahit. Macam-macam feedback Kak Yan dapat sepanjang mempromosikan quranic food ni pada fren & family. Mungkin cara makan minyak zaitun tu ada something wrong somewhere.. Tak dinafikan bukan semua orang bole consume minyak zaitun secara direct. Mungkin sebab rasanya dan yang pasti […]

Continue reading

Tabata Senaman Bakar Lemak

Shares

Ramai pulak yang berminat nak tau apa itu Tabata. Tahun ni memang kak Yan explore a few fitness activities. Maklum lar dah nak masuk 4 series ni.  Antara yang kak Yan dah sempat join zumba, pound, piloxxing and latest TABATA. Pergerakkan dalam tabata tak de lar ikut music sangat mcm zumba, tabata banyak lompat2. Anyway […]

Continue reading

Khasiat Minyak Zaitun

Shares

Khasiat Minyak Zaitun Alhamdulillah. Ahad lepas seharian Kak Yan dlm program “quranic food”. Macam-macam info Kak Yan dapat.  Selain belajar tentang quranic food, program tu jugak menonjolkan Rasulullah sebagai “pakar nutrisi agong”. Rasulullah sebagai “pakar nutrisi agong”. Antara makanan dalam al quran yang dibincangkan ialah minyak zaitun, delima, buah teen, kurma dan madu. Setiap makanan […]

Continue reading

Selesaikan Hutang PTPTN dengan KWSP

Shares

Alhamdulillah settle “Misi Bayar Hutang PTPTN via KWSP”… nikmat betul rasa bila dpt setel hutang.. lebih2 lgi ni pinjaman “konvesional” .. hu3 teringat pesan Ustaz Zaharuddin, “Kita declare WAR dengan ALLAH if amalkan riba’…” Terima kasih kepada PTPTN & KWSP atas urusan yg sgt friendly, mudah dan cepat. Baik n sgt membantu. Cara nak setel […]

Continue reading